Zdroj: prosvet.cz
05.10.2017 by Rudolf Hasák

Nevěděl jsem, jaké banány mám kupovat! Dokud jsem sis nepřečetl...

ovoce, zdraví, jídlo, banán, cukr, fitness, zdravá strava, rady a tipy

Když jsem viděl v obchodě lidi, co si brali zelené banány, nechápal jsem. Pak si vzal do košíku postarší pán téměř hnědé a já koukal jako puk, jestli náhodou není slepý.

Také občas tápete v obchodech, jestli vzít banány zelené, které ještě dojdou, anebo raději žluté či hnědé? Nikdy jsem nevěděl, jaké jsou zralé, které sladké a váhal jsem.

Někdo má rád uzrálé, někdo zase tvrdší, aby se mu rychle nezkazily. Kulturisté a cvičící zase dají přednost sladkým banánům.

Cesta banánů k nám do Česka je zdlouhavá a tak není žádným tajemstvím, že se banány sklízejí ještě zelené a po cestě do našich obchodních řetězců pomalu žloutnou chlazené v boxech.

Někteří lidé v obchodech raději hází do košíků banány zelené, protože si myslí, že jsou čerstvější. Ovšem jste si jisti, že zrovna ty banány, které máte rádi jsou pro vatě tělo vhodné a nejzdravější?

https://i.imgur.com/iyKtHEw.jpg

https://i.imgur.com/ZBDoz86.jpg

Banán se postupem zralostí nemění pouze vzhledově, ale také i jeho nutriční hodnoty. Čím zralejší banán koupíte, tím bude sladší.

Pokud potřebujete doplnit rychlé cukry například po tréninku či jiném fyzickém vytížení, sáhněte po těch nahnědlých. Obsahují nejvíce cukru a proto to tak dělají sportovci.

Enzymy v banánech časem postupně rozkládají škroby, které obecně nejsou sladké, ale při této reakci se mění na cukr – tedy fruktózu. Čím jsou zralejší, tím jsou pro vaše střeva stravitelnější.

https://i.imgur.com/mjfU7wk.jpg

Co se ovšem nevědělo je, že čím je banán zralejší, tím více obsahuje antioxidantů než jeho méně zralá stádia. Nedávno s tím přišli Japonští vědci ve své studii.

Obecně lidé přezrálé banány, které převládají hnědými fleky, nemusí. Možná se to brzy změní... až zjistí, že nahnědlá slupka produkuje tzv. TNF, nebo i Tumor necrosis factor. Co to pro nás znamená?

https://i.imgur.com/TYzv78X.jpg

Tumor necrosis factor je specifická látka, která bojuje s rakovinou a abnormálními buňkami. Zjednodušeně řečeno... čím tmavší banán sníte, tím větší bojovník s rakovinou.

Navíc zralé banány posilují imunitu až osmkrát více než banány čerstvé. Takže já mám na příští nákup jasno, jaké banány si vyberu :)

https://i.imgur.com/Lw4dryd.jpg

Samozřejmě, že banány z dovozu nejsou totéž, co banány zakoupené přímo na dovolené někde v tropech.

Schválně až půjdete příště na nákup, vezměte si tentokrát ty lehce nahnědlé! Pozor, abyste si nekoupil banány, již slupka bude téměř celá hnědá.

Možná vás zláká nízká cena ve slevě, ale to neznamená, že i přezrálé nahnilé banány jsou TOP. Takové můžete rovnou vyhodit na kompost.

Zdroj: prosvet.cz

Komentáře