17.04.2015 by Rudolf Hasák

POZOR! V kuřecím mase z Polska našli salmonelu. Z trhu se stahuje 10 tun

salmonela, maso, nemoc, polsko, kuře, jídlo, obchod

Státní veterinární správa stáhla z prodeje českých obchodů 10 tun kuřecích řízků. V mase dovezeného z Polska byla nalezena bakterie salmonela. Plánovali jste na víkend kuře? Raději se podívejte z jaké země! Pokud by jste snědli právě nakažené kuře salmonelou, váš víkend byste proseděli z největší pravděpodobností na toaletě!

Salmonelu prokázalo laboratorní vyšetření už ve čtvrtek. Po zjištění bylo okamžitě zahájeno stahování masa z trhu.

Laboratorní nález byl předán hygienické stanici, neboť většina ze zásilky putovala také na Slovensko. Pokud jste právě zjistili že jeden polský kousek máte v lednici, můžete ho ještě vrátit tam, kde jste ho zakoupili.

Salmonelóza je průjmové onemocnění nejčastěji způsobené bakterií salmonela enteritidis.

Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi, které mohou být zejména pro děti a starší lidi nebezpečné.

Jak poznat nakažené kuře?

Název: Balené hluboce mražené kuřecí stehenní řízky bez kosti a kůže, tř. jakosti A

Výrobce: PL 12030323 (identifikační označení)

Balení: 6 x 2 kgDMT: 29. 3. 2016 (datum minimální trvanlivosti)

zdroj: Veterinární správa

Za porušení zákazu prodeje může dostat prodejce pokutu až v hodnotě 1 milionu Kč.

Komentáře