22.03.2016 by Milan Kněz

Stolujete správně? Znáte pravidla stolování doma a v restauraci?

jídelní stoly, jídelní židle, stolování, jídlo, gastro, nábytek

Jídlo je nedílnou součástí našeho života. Stolujeme ale správně? Mnoho lidí se nad tím příliš nezamýšlí, jenže naše chování u stolu poukazuje na to, jak jsme zdvořilí a kolik toho víme o etiketě. S některými chybami se setkáváme dnes a denně, ať už doma, nebo v restauraci. Správné stolování patří podle odborníků k nejnáročnější části etikety, ale vše se dá naučit, když člověk chce.

Jak sedět u stolu?

Ke stolu přicházíme upravení a čistí. Prví usedají k jídelním stolům vždy ženy, poté muži a nakonec děti. Hosté sedí střídavě, muž- žena. Sedí se vzpřímeně, ženy vždy jen na jedné třetině židle. Lokty nechávám u těla a neopíráme se o ně, ruce však nepatří pod desku stolu. Látkový ubrousek patří do klína, papírový na stůl. V průběhu jídla není slušné od stolu odcházet.

Nebojujte s příbory

Jste na večeři v nóbl restauraci a před sebou máte několik talířů i příborů? Nepodléhejte panice. Vždy začněte příborem, který je nejdále od talíře, poslední je určen na moučník. Vidličku a nůž držíme tak, jako bychom chtěli psát, v dlani jsou ukryty horní dvě třetiny příboru. Pokud jídlo přerušujeme, odložíme příbor tak, aby se jeho špičky uprostřed talíře dotýkaly. Jakmile dojíte, složte příbor k sobě po pravé straně talíře.

Snažte se dodržovat etiketu v rozumné míře i doma

Samozřejmě, večeře v domácích podmínkách a v luxusní restauraci je něco jiného, rodinné stolování nepodléhá psaným pravidlům, ale proč se chovat jako burani? Některá pravidla jsou ale společná a ostatním bude příjemné, když je dodržíme. Líbivě prostřené jídelní stoly a pěkné jídelní židle spolu s vybraným chováním jsou rozhodně ku prospěchu. Atmosféra bude rázem lepší a rozhodně zde nejde o to, abychom se báli, že uděláme něco špatně a jídlo si neužili. K těmto základním pravidlům by mohlo patřit pár věcí, které když si osvojíme, využijeme je každý den. Jaká to jsou?

Společná pravidla stolování

Párátka ke stolu nepatří, pokud je potřebujeme použít, vzdálíme se od stolu a využijeme toaletu nebo koupelnu. Pokud je přílohou k jídlu pečivo, neukusujeme z něj, pouze odlamujeme kousky a vkládáme do úst. Před každým napitím otřeme rty, na sklenici by neměly zůstávat stopy. Sklenici také držíme co nejníže, z téhož důvodu. Při přípitku ťukáme vínem nebo sektem, ostatní sklenice se pouze zvedají, během přípitku se setkáváme pohledy. U stolu by měl být klid, neměly by se řešit rodinné problémy. Při jídle se smí mluvit, ale ne s plnými ústy. Nezačínáme jíst dříve, než mají všichni ostatní jídlo před sebou. Neolizujeme nůž, použitý příbor neodkládáme vedle talíře, a jakmile dojíme, příbor složíme. Vhodné není ani opírat se lokty o stůl nebo si opírat bradu o dlaň.

Jak je to se švédským stolem

Pokud se podává jídlo formou švédského stolu, naložíme si na talíř pouze tolik jídla, kolik sníme, a nepřeháníme to. Můžeme si vždy jít přidat. Nevypadá dobře, když náš talíř přetéká jídlem, které je na něm naházeno „halabala“. Na jeden talíř nenakládáme jídlo, které se vzájemně neslučuje, například kousek ryby a dortu. Jakmile si jdeme přidat, použijeme nový talířek i příbor.


Komentáře