19.03.2019 by Rudolf Hasák

České obchody prodávají kuřecí se salmonelou z Polska!

kuře, salmonela, polsko, kuřecí prsa

Masa kontaminovaného hnusnou salmonelou se jen tak Česko nezbaví! Jakmile přísné kontroly trochu polevily, veterinární správa odhalila další případ expres až z blízkého Polska.

Nebezpečné bakterie se vyskytly ve 300 kg chlazeného kuřecího masa, které už mají bohužel zákazníci doma. S největší pravděpodobností jste ho možná už snědli, nebo ho můžete mít uskladněné ještě v mrazáku.

Státní veterinární správa (SVS) v úterý informovala o další zásilce kontaminovaného masa na českém trhu. Ve 300 kilogramech chlazeného kuřecího masa z Polska odhalila bakterie salmonely.

Ba co hůř, nebezpečná potravina se už dostala k zákazníkům. Maso prodávaly čtyři pražské prodejny firmy Miloš Křeček KK, s. r. o., a protože datum jeho spotřeby byl 17. března, s největší pravděpodobností už ho lidé snědli.

"Pokud přesto někdo zakoupené maso zamrazil a má doma v mrazničce, neměl by jej konzumovat a může jej vrátit v místě, kde maso zakoupil," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Jedná se o chlazená čerstvá kuřata Tř. A, jejichž výrobcem je Ubojnia Drobiu PIÓRKOWSCY Jerzy Piórkowski, schvalovací číslo PL 10213901WE.

Zásilka dorazila 12. března a následně byla expedována na čtyři prodejny, které se nacházejí na adresách: Dejvická 21, Praha 6; Francouzská 26, Praha 2; Sokolovská 187, Praha 9; Na Sádce 24, Praha 4.

SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo zdravotní problémy. "


Víte jak snížit riziko nákazy salmonelou?

Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Po ořezání masa, šlach a blanek pečlivě nůž omyjte, nebo na zeleninu či přílohu ideálně použijte jiný.

Salmonely se zlikviduje již při tepelné úpravě na 70 ºC po dobu 10 minut," upřesňuje Vorlíček.



Komentáře