Jak na připálenou pánev? Tenhle trik našich babiček si poradí i s bubákem

Sem tam něco vyteče, něco se zapomene na plotně a pánev nebo kastrol je hnedle černej jako bubák.

Můžete strávit i hodiny tím, že odstraňujete odolné nečistoty, které jsou připálené a přichyceny přímo na povrchu hrnců a nemusí se vám to vůbec podařit. Samozřejmě seženete v drogérii mnoho čističů, ale víte, že pomůže i babská rada?

Sledujte tento starý trik, který vám ušetří peněženku, ale i drahocenný čas.

Vytvořte si zcela levný a velmi efektivní přírodní čistící prostředek, který zachrání vaše oblíbené hrnce a očistí je od připálených zbytků, tuku a nečistot.

Budeme potřebovat:

  • 100 g prášku do pečiva (nebo sody na pečení)
  • 100 g hořčičného prášku – stačí umlít hořčičné semínka
  • 5 l vody


Bylo by vhodné si vzít nějaké rukavice a připravit si ještě misku s objemem alespoň 5 litrů. Miska by měla být tak velká, aby se do ní vešla pánev, kterou chcete vyčistit.

Připravte si do misky 5 litrů vody a přidejte prášek nebo sodu na pečení a hořčičný prášek do vody, dobře promíchejte a nechte vše převařit cca na průměrný stupeň vařiče.

Pokud jste přivedli vodu k varu, vložte do mísy se směsí pánev, kterou chcete vyčistit, a nechte nejméně 15-30 minut v tekutině (dle potřeby a stupně znečištění i déle). Vezměte hrnec z kapaliny a počkejte, dokud se ochladí, a pak ji přetřete houbou.

Je to neuvěřitelné! Všechna nečistota zmizela. Prášek do pečiva nebo i soda na pečení snadno odstraňuje mastnou nečistotu z různých povrchů. Hořčičný prášek mají vynikající efekt rozpouštět tuku. Je to skutečně výborný starý návod od našich babiček.



loading...