Jaké druhy ovoce a zeleniny bychom měli jíst na podzim a v zimě?

Udržet si zdravý a silný imunitní systém je velmi důležité, v každém ročním období a na podzim a v zimě zvlášť. To, co jíme, má velký vliv i na zdraví našeho imunitního systému. Některé potraviny snižují riziko vzniku onemocnění, jiné nám umožní se rychleji uzdravit a posílit imunitní systém.

Česnek

Díky obsahu alicinu pomáhá chránit buňky a předcházet chronickým onemocněním. Přírodní antiseptikum nás ochrání před rakovinou, infekcemi a nachlazením. Navíc zpomaluje stárnutí, brzdí mozková onemocnění, šedý zákal i projev artritidy. Česnek si navíc můžete sami vypěstovat i u sebe na zahrádce.

Cibule

V těsném závěsu za česnekem je i cibule. Ta je bohatá na querceetin, což je silný antioxidant, který pomáhá proti mnoha nemocem, v boji proti rakovině, alergiím a snižuje tlak. Stejně jako česnek obsahuje alicin a posílí naši imunitu.


Rajčata

Rajčata obsahují mnoho antioxidantů, které podporují náš imunitní systém. Jsou skvělým zdrojem lykopenů, které pomáhají proti rakovině, zejména prostaty.

Červené papriky

Červené papriky obsahují hodně vitaminu C, čímž výrazně posílí naši imunitu. Na rozdíl od zelených a žlutých paprik obsahují také vyšší množství beta karotenu.

Brukvovitá zelenina

Růžičková kapusta, zelí, kapusta, květák, brokolice i kedlubny posilují imunitu. Isiothykanáty působí proti karcinogenům. Brokolice zabrání vzniku zhoubných buněk při rakovině prostaty, zelí dobře posiluje imunitu. Může být klasické i čínské, bílé i červené, čerstvé i kvašené, které obsahuje spoustu vitamínu C a prospívá trávení.

Meruňky

Meruňky jsou zdrojem antioxidačně působícího beta karotenu i vitaminu E a C. Draslík pomůže při snižování vysokého krevního tlaku, vitaminem K posílí kosti. Pokud je neseženete čerstvé, jezte je v sušené formě.


Černý rybíz

Má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin K a beta-karoten. Má protizánětlivé vlastnosti a díky kyselině gama-linolenové a stearidonové je prospěšný i olej z černého rybízu. Ze sušených plodů je vynikající čaj.

Borůvky

Borůvky jsou bohaté na polyfenolové sloučeniny se silnými antioxidačními vlastnostmi, působí proti zánětlivým onemocněním srdce, nádorům a bakteriálním infekcím. Jsou antibakteriální a antivirové, chrání před močovými infekcemi a únavou. Plody a listy borůvek se do čaje používají na snížení hladiny krevního cukru.

Ostružiny

Obsahují mnoho polyfenolů, vitaminy B, K, C a E. Minerály, jako železo, měď, vápník a draslík. Salicyláty pomáhající při zánětech a lutein zlepšuje zrak. Ostružiny snižují stres nervozitou. Bobulovité ovoce je dietní a výborné i zmrazené.


Autor článku: Gastrofresh.cz - Dodavatel ovoce a zeleniny



loading...