Pokud je vyhazujete, děláte velkou chybu! Vlákna banánu jsou užitečnější, než myslíte!

Banány máme všichni rádi! Proč? Jsou sladké, nemusejí se krájet, skladné a né příliž drahé exotické ovoce. Dnes dokonce dostupné a tak je můžete dát do smoothies nebo do dezertů.

Kromě výborné chuti jsou však banány rovněž velmi zdravé. 

Věděli jste, že banány jsou zdravé? Mají mnoho důležitých minerálů, které naše tělo potřebuje.

Co jste určitě nevěděli, je že zdravé mohou být také samotné slupky! Většina lidí je celé vyhazuje či kompostuje, nicméně jejich vnitřní strana může působit jako výborný hydratační krém pro vaši kůži! Dokonce je mnoho lidé používá k bělení zubů.

Pokud však existuje něco, co lidé na banánech nemají rádi, jsou to vláknité části slupky. Tato „vlákna“, která občas zůstanou na banánu i po odstranění slupky, nás, podobně jako bílá vrstva slupky pomeranče, zpravidla pouze obtěžují a většinou je rovněž oloupeme a vyhodíme do koše.


Vyhazovat je? No to je špatně! Jedná se o tzv. floémové svazky, které mají vysoký obsah vlákniny, draslíku a vitaminů A a B6.

Nejspíš jste rovněž nevěděli, že floém je pletivo, které se nachází ve všech rostlinách a je zodpovědné za přenos živin, čímž zajišťuje, že se daná rostlina správně vyvíjí. V zásadě se tedy jedná, když to tak přirovnáme, o cévy banánu.

Lze podle nich totiž také určit, zda je daný banán zralý a připravený ke konzumaci. Pokud oloupete banán a floémové svazky zůstanou přichycené na banánu, znamená, to že ještě není dostatečně zralý.

Banán bude sušší a méně chutný, a zároveň také méně zdravý, protože většina živin ještě nebyla dopravena na správné místo.A pokud si myslíte, že teď již o banánech víte všechno, sledujte.


Odbornice na výživu Laura Floresová z amerického San Diega v rozhovoru pro Live Science popisuje, jak lidé v některých částech světa (např. v Indii) slupky od banánů běžné jedí.

Dle jejích slov totiž „obsahují velká množství vitaminu B6 a B12, a také hořčíku a draslíku.

Najdete v nich ale také vlákninu a bílkoviny“.Pokud byste se tedy rozhodli banánovou slupku okusit, je samozřejmě třeba ji nejprve důkladně umýt.

A co se týče způsobů přípravy, slupky se zpravidla podávají vařené či smažené, ale lze je konzumovat rovněž nezpracované či je rozmixovat společně s dalším ovocem.

Pokud jde o jejich chuť, nejsou tak sladké jako samotný banán, avšak zralejší slupky jsou sladší než ty méně zralé.Takže příště, až si budete toto chutné ovoce dopřávat, zkuste také slupku. Vaše tělo vám poděkuje!

Zdroj: virality.cool

Byl pro vás článek zajímavý a přínosný? Podívejte se také na následující příspěvek, který vám ukáže, jaký typ banánu je nejsladší a nejvhodnější ke konzumaci.



loading...